'Sociaal', 'teamplayer' en 'zelfstandig' grootste clichés op Nederlands cv
'Sociaal', 'teamplayer' en 'zelfstandig' grootste clichés op Nederlands cv
Breda, 28 augustus 2019 - Nederlandse werkzoekenden maken vaak gebruik van clichés op hun cv. Het grootste cliché is de uitspraak ‘ik ben sociaal’, maar ook ‘ik ben een teamplayer’ en ‘ik kan goed zelfstandig werken’ zijn uitspraken die op veel Nederlandse cv’s te vinden zijn. Dit blijkt uit onderzoek van dienstverlener CVster, dat tienduizenden cv’s uit 39 landen wereldwijd analyseerde.
Nederlandse sollicitanten zijn vooral ‘sociale, zelfstandige teamplayers’
Nederlandse werkzoekenden omschrijven zichzelf, in tegenstelling tot in andere landen, bovengemiddeld vaak als ‘leergierig’ en ‘behulpzaam’. Toch zijn dit niet de grootste clichés die op Nederlandse cv’s te vinden zijn. In de hoop een goede indruk achter te laten op een potentiële werkgever, beschrijven Nederlanders zichzelf namelijk het vaakst als ‘sociaal’, gevolgd door een echte ‘teamplayer’ en iemand die goed ‘zelfstandig’ kan werken. In de top 10 grootste clichés staat verder:
4. Leergierig
5. (Ik hou van een) uitdaging
6. Flexibel
7. Gedreven
8. Enthousiast
9. Creatief
10. Positief
Wereldwijd het meest gebruikte cliché: teamplayer
In 38 verschillende landen zijn de uitspraken ‘Ik ben een teamplayer’ of ‘Ik kan goed in een team werken’ op het cv te vinden in de top 3 grootste clichés. Deze competentie is hiermee het grootste cv-cliché ter wereld. Alleen bij Filipijnse werkzoekenden valt deze uitspraak net buiten de top 3. Hier eindigt ‘teamplayer’ op een vijfde plaats.
Ook de competenties ‘klantgericht’ en ‘professioneel’ worden wereldwijd op bijzonder vaak cv’s genoemd. Bij Nederlandse werkzoekenden vallen deze competenties echter buiten de top tien.
Europeanen kunnen zich minder vaak goed aanpassen
Ook tussen de verschillende continenten zijn interessante verschillen. Zo vermelden Europeanen minder vaak ‘ik kan me goed aanpassen’. Mensen in Europa beschrijven zichzelf daarentegen juist vaker als ‘positief’ en ‘sociaal’ dan wereldwijd gemiddeld.